Jak co roku w naszej szkole, w dniach 7-10 marca, odbył się Tydzień Profilaktyki. W myśl hasła przewodniego tegorocznego programu "Wiem, co jem", uczniowie klas 0-3 uczestniczyli w zajęciach, które miały na celu podniesienie świadomości na temat roli właściwego odżywiania się. Każda klasa pod okiem wychowawcy wykonała gazetkę nawiązującą do programu. Codziennie wszyscy uczniowie otrzymali upominki w postaci zdrowych przekąsek: razowych bułek, owoców i warzyw, mleka i wody. Ale to nie wszystko...
Pierwszy dzień poświęcony był przekazaniu informacji na temat zasad zdrowego odżywiania oraz chorób wynikających z nieprawidłowej diety. Uczniowie poprzez prezentacje multimedialne oraz pogadanki dowiedzieli się również, jaki wpływ mają spożywane posiłki na mózg i zdolności przyswajania wiadomości. Na koniec każda klasa wykonała piramidę żywienia.
Motywem przewodnim drugiego dnia Tygodnia Profilaktyki było hasło "Zamień chipsy na owoce i warzywa". W tym dniu, podczas przygotowywania pysznych i zdrowych kanapek, sałatek i soków, dzieci uświadamiały sobie korzyści wynikające z włączenia jarzyn do diety a także przypomniały sobie zasady higieny i estetyki spożywania pokarmów.
W kolejnym dniu pod hasłem "Od ziarenka do bochenka", uczniowie oglądali film edukacyjny ukazujący proces powstawania chleba, poznali wartości odżywcze pieczywa, degustowali różne gatunki chleba i bułek.
Jakie składniki odżywcze zawiera mleko i jego przetwory a także dlaczego należy pić wodę można było się dowiedzieć podczas zajęć w czwartym dniu profilaktycznym. Ponadto wychowawczynie klas przybliżyły uczniom, na czym polega proces UHT i jaki wpływ na funkcjonowanie organizmu wywierają produkty mleczne.
W ostatnim dniu uczniowie klas 0-3 mieli niespodziankę - grupa projektowa z gimnazjum pod opieką Pani Małgorzaty Żurawskiej-Janas przygotowała przedstawienie pt. "Cukier? Nie, dziękuję", które było doskonałym podsumowaniem Tygodnia Profilaktyki. Zorganizowała również sprawdzian wiadomości o zdrowym odżywianiu - za udzielenie poprawnej odpowiedzi ochotnicy otrzymywali zdrową nagrodę. Ponadto w tym dniu zostały rozstrzygnięte konkursy - spośród 54 pięknych prac, jury wyłoniło 7 laureatów. W kategorii kl.0-1 "Zdrowie na talerzu" nagrody otrzymali:
1. miejsce - Sara Wituszyńska - kl.0a
2. miejsce - Gabriel Różycki - kl.0b
3. miejsce - Marta Chmielewska - kl.0a
W kategorii kl.2-3 "Mój ulubiony owoc lub warzywo" osoby nagrodzone to:
1. miejsce - Anna Petryka - kl.3b
2. miejsce - Michał Patyrowski - kl.2a
3. miejsce - Bartłomiej Durajczyk - kl. 2b.
wyróżnienie - Anastazja Marchewka - kl.3b
Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy i zachęcamy do udziału w kolejnych konkursach, jak również do propagowania idei zdrowego odżywiania.
Nagrody dla zwycięzców oraz wszystkich uczestników konkursów ufundował GOPS w Grabowie nad Pilicą, za które serdecznie dziękujemy.